צרו קשר
-
ז’בוטינסקי 44 , ירושלים
ת.ד. 4559 מיקוד: 9104402
- 058-5909044
- 077-3181139
- studies@bmj.org.il
הרשמו לידיעון שלנו
עיצוב ותכנות The-Studio | צילום Studio Zooz
המכון לפיתוח מנהיגות ערכית, הינו הליבה הארגונית שלנו המובילה למימוש החזון של בית מורשה. במסגרת המכון אנו רוקמים יוזמות חברתיות חדשות, מפתחים וכותבים תוכניות לארגונים ומוסדות, ומלווים ומכשירים כל ארגון או אדם, המאמינים שתכליתנו, בארץ ואף בעולם, לפעול מתוך מניעים ערכיים לקיומה של חברה טובה יותר.
המכון פועל בשיתופי פעולה עם חיל החינוך בצה"ל, עם מחלקת החינוך של המשטרה, עם משרד הפנים, משרד הבריאות, משרד רוה"מ ואחרים. יחד איתם אנו מפתחים, מכשירים ומטמיעים תוכניות המניעות ערכים לפעולה ואשר יוצרות כשירות ערכית בקרב המנהיג ובסביבתו. קראו עוד על מאפייני העבודה שלנו.
סגל המכון כולל אנשי רוח ומעשה, נגנים ואמנים, דתיים וחילונים, אנשי אקדמיה לצד אנשי עשייה הפועלים באהבה ובמסירות רבה למען השגת המטרות והיעדים של כל תוכנית וכל ארגון.
במלחמת חרבות ברזל, גויסו עשרות אלפי מילואימניקים לשירות מילואים ארוך מאי פעם. מציאות זו מציבה אתגרים רבים; כלכליים, חברתיים ואישיים. בהיבט הצבאי ניכרת שחיקה, שנובעת ממשך הלחימה וממאפייניה לרבות מהצורך בהתמודדות עם חיזוק החוסן האישי והמשפחתי, הבנת צדקת המשימה והתמודדות עם דילמות ערכיות ומוסריות.
לכן, עלה צורך מהותי בהעצמה ובחיזוק הלכידות הצוותית, חיזוק התשתית הערכית המשותפת של צוות/ מחלקה/ יחידה, ויצירת שיח לבירור ולחיזוק ההבנה של צדקת הדרך.
יחד עם חיל החינוך, בשנה האחרונה העברנו סדנאות לעשרות אלפי חיילי וחיילות מילואים, בסיום סבבי שירות מילואים או לפני סבב נוסף.
הסדנה, שהינה חד יומית, מייצרת מרחב להתבוננות, בירור ושיתוף. סדנה זו מתקיימת בשתי תצורות: למפקדים ולחיילים. יום הפעילות למפקדים (מתפקיד מ"מ ומעלה) מתמקד בטיפוח האקלים הערכי של הסגל הפיקודי ובערכים המשותפים, שלאורם הקבוצה פועלת.
המעבר לפיקוד מחייב פיתוח תפיסת פיקוד עצמית המושתתת על זהות ערכית מגובשת. מזה כ- 8 שנים, כל חניכי קורס מ"כים של זרוע היבשה עוברים, במסגרת ההכשרה, מסע בן 3 ימים לחיזוק החוסן הערכי והתפיסה הפיקודית. המסע מהווה פעילות משלימה לתכני החינוך המועברים במסגרת הקורס ומתמקד בבירור אישי וקבוצתי סביב דמות המפקד הראוי בצה"ל.
במהלך המסע, החניכים בוחנים את הערכים והנורמות העומדים בבסיס דמות המפקד ואתוס הפיקוד כפי שהתעצב בצה"ל לאורך השנים, את עולם הערכים האישי איתו הם מגיעים לתפקיד ואת משמעות מעמדם החדש כמפקדים.
דרך חווית המסע אנחנו דנים בדילמות ובלבטים העומדים בבסיס העשייה הפיקודית. החניכים מגבשים את אותו "מצפן ערכי-פיקודי" שמסייע להם להתמודד עם אתגרי הפיקוד ולקבל החלטות והכרעות פיקודיות ראויות בעתות שגרה וחירום.
המסע מתקיים במתווה דרומי או צפוני וכולל 2 לילות לינה בשטח, המאפשרים מרחב למידה שקט ומיטבי עם חיבור לטבע. מסעות המ"כים מועברים לכ- 10,000 חיילים וחיילות מדי שנה ומעצבים את דמות המפקדים הצעירים בפעולתם.
מרכיב מהותי בארגז הכלים הדרוש למפקד כיום הוא היכולת לייצר שיח פתוח ובטוח עם חייליו על סוגיות ערכיות בהן נתקלו. במציאות הטכנולוגית בה אנו חיים, כשהחיילים חשופים תדיר להשפעה חיצונית, רשתית של מידע שוטף, דעות ומסרים, קיים צורך חיוני להנכיח את השיח הערכי. תפקידו של המפקד הוא לתווך את המידע הזורם, לאזן את ההשפעה החיצונית ולהעביר את דגשיו הערכיים.
המפקדים, שלרוב מומחים לשיח המבצעי ולתדריכי הפעילות המבצעית, מבקשים לעיתים העצמה בכלים ובמיומנויות לקיים את השיח הערכי הפנימי, להגביר את המוטיבציה ואת הלכידות, ולאזן את ההשפעות השליליות החיצוניות. עצם קיום השיח והברור הפנימי מחזק את לכידות הצוות, את הטמעת ערכי צה"ל ואת האמונה בצדקת הדרך.
הסדנה מדגישה, את מקומו של המפקד כמופקד על נורמות ההתנהגות, וכן מקנה מיומנויות וכלים פרקטיים לניהול שיח על נושאים ערכיים מורכבים, שנותן מקום לכל הדעות, מאפשר שיתוף בלבטים ובקשיים, ומהווה בסיס לאמירה פיקודית שרותמת את החיילים למשימה.
ערכים יוצרים לכידות בצוות ותומכים בביצוע משימה מיטבי. כיצד עושים זאת? מהי המנהיגות הערכית הנדרשת? כיצד היא משפיעה על הביצוע בפועל?
פיתוח תפיסה ערכית וכשירות פיקודית הם תהליך מתמשך הדורש אימון תמידי בכל דרג, בדיוק כפי שנדרש באימון פיזי. לפיקוד הבכיר תפקיד מהותי, מעבר להמשך אימון כשירותו האישית, להוות מגדלור המנחיל אקלים ערכי לכלל היחידה, ממפקדיה ועד לחייל הזוטר ביותר.
סדנאות מנהיגות ערכית לדרגים בכירים, קצינים ונגדים, מועברות מזה שלושה עשורים בצה"ל על ידי בית מורשה, ועוסקות בעיצוב וטיפוח דמות המפקד ובמתן כלים מעשיים לטיפוח האקלים הערכי ביחידה.
כל סדנה מותאמת לצרכי היחידה ונגזרת מתוך הכנה מדוקדקת, ניתוח המאפיינים והתאמה לקהל היעד.
אבטחת ישובים הינה פעילות צבאית, שמתבצעת בתווך האזרחי, ומזמנת אתגרים ייחודיים ומורכבים גם בהיבטים חברתיים, מנטליים וערכיים. פעולה צבאית בקרב אוכלוסייה אזרחית, ובדרך כלל בסביבה מעורבת של התיישבות יהודית ופלשתינית, הינה רגישה ומחייבת הכנה ערכית ומנטלית. הסדנה עוסקת במאפייני המשימה המורכבים, באתגרים ובדרכי הפעולה הנכונות לעמוד במשימה ולהימנע ממצבים נפיצים כמו גם בהתמודדות ראויה עם דילמות ערכיות, התנגשות בין ערכים ורגישות פוליטית.
משך הסדנה כ 4-5 שעות, והיא כוללת ניתוחי אירוע, סימולציות מצבים, שיח עמוק וכלים פרקטיים.
מסע בן 3 ימים שמפגיש את המפקדות עם אתגרים פיזיים ורגשיים, מאפשר ברור אישי והתמודדות עם סיטואציות מאתגרות כהכנה לתפקיד.
המסעות נועדו לחזק את החוסן המנטאלי והפיזי של החניכות בקורס מפקדות ולהעצים את תחושת המסוגלות שלהן בהתמודדות עם האתגרים הניצבים בפניהן במהלך שגרת הפיקוד לרבות שחיקה, עמידה בתנאי לחץ ועומס, והתמודדות עם אוכלוסיות קצה.
ככל מסע, העיקר הינו הבירור והחקירה האישיים, הפנימיים, שמתאפשרים במהלך המסע המשותף בטבע על חוויותיו הייחודיות ואתגריו.
תכני המסע נשענים על שני צירים: הציר האישי והציר הפיקודי. אלה שזורים זה בזה והעיסוק בהם מחזק את החוסן ואת יכולת העמידה בפני לחצים ושחיקה. בתוך כך, מבקש המסע להקנות לחניכות שפה המורכבת ממושגים ומונחים מקצועיים שונים (כגון התבוננות, פרואקטיביות וריאקטיביות, אקלים, אזור נוחות ואזור מתיחה, משאבים). הקפדה על שימוש בשפה מוגדרת, שמסייעת לגיבושה של תקשורת קוהרנטית ומובנת יותר בתוך הצוות.
תוכנית יוקרתית המעצימה את סגל הפיקוד ביחידה אורגנית בעולמות הערכים והמנהיגות.
התוכנית הינה תהליכית ארוכת טווח ומיועדת לסגלי פיקוד מיחידה או בסיס אורגני, ונושאת אופי של מסע בשבילי העצמאות האישית והמקצועית.
התכנית מתחילה בהיכל העצמאות בתל אביב, שבו הוכרז על עצמאות המדינה, ובעזרת מגילת העצמאות אנו מתבוננים בעין ביקורתית, אך מחויבת, על האתגרים הניצבים כיום בפני החברה הישראלית ומבררים באיזו מידה העקרונות שלו פועמים בליבה של החברה הישראלית ומיושמים כיום.
על-מנת להעמיק את היכרות המשתתפים עם האתגרים העומדים לפתחה של החברה הישראלית, המשתתפים עורכים סיורי עומק ברחבי הארץ ונפגשים עם הרבדים והקבוצות המרכיבות את הפריפריה הגיאו-חברתית בישראל. במסגרת זו הם מבקרים בירוחם, בירושלים ובעיר העתיקה, בקיבוץ עירוני, בקהילה אתיופית-ישראלית, בחברה עסקית המשלבת חרדים בתעסוקה ועוד. הם פוגשים אנשי מפתח בחברה הישראלית – מנהיגים ומנהיגות, רבניות, אנשי עסקים, ראשי ערים, פעילים חברתיים, אנשי רוח ואקדמיה ממגוון תחומים ועיסוקים.
האקלים הערכי ביחידה מבטא את יכולתה של היחידה לעבוד בצוות, באווירה טובה, מקצועית ופרודוקטיבית, ללא כשלים ערכיים.
בקרב סגל הפיקוד קיימים הבדלים ומחלוקות ביחס לנושאים שונים, הנובעים מהבדלי גישה, ניסיון, רמת השחיקה, השקפות עולם ועוד. כל אלו עלולים לפגום ביכולתו של הסגל לעבוד בצורה שיתופית, סינרגטית – מפרה, מפרגנת ומתואמת, באופן שעלול לפגוע בחוסן ובלכידות המסגרת ובהכשרה מיטבית של החיילים הפקודים.
במסגרת הסד"ח מתקיים שיח, שבוחן אילו ערכים ונורמות התנהגות מצליח הצוות להביא לידי ביטוי בצורה ראויה בשגרת היחידה ואילו ערכים דווקא נזנחים ולא מקבלים את הביטוי הראוי מחזק את האקלים הערכי של יחידה ואת לכידות הצוות. שיח מובנה זה משפר את איכות ביצוע המשימה, מקטין שחיקה ושומר על צביונו הממלכתי של צה"ל.
עיצוב ותכנות The-Studio | צילום Studio Zooz