חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

נקודת מפנה

במרחב הנגב חיים כרבע מיליון בדואים והם מהווים כשליש מאוכלוסיית האזור. האוכלוסייה הבדואית צומחת בקצב של 4% בשנה וצפויה להכפיל את עצמה עד שנת 2030 ולהוות כמחצית מאוכלוסיית הנגב. 

"האוכלוסייה הבדואית בנגב הינה עדיין האוכלוסייה הענייה והמוחלשת ביותר בחברה הישראלית, כאשר השילוב בין נקודת המוצא הנמוכה, פערי השכלה הולכים ומתרחבים, חסמי תרבות, שפה וידע בהשתלבות בשוק התעסוקה הישראלי ומיעוט ההזדמנויות במרחב הנגב, כולם תורמים לכך שהפערים בין האוכלוסייה הבדואית בנגב ובין שאר האוכלוסייה בישראל, כולל המגזר הערבי, הולכים וגדלים". ( מתוך מחקר עדליא: "תכנית אסטרטגית לקידום כלכלי-חברתי של האוכלוסייה הבדואית בנגב", נובמבר 2015)

החברה הבדואית נמצאת בתהליך של שינוי מחברה נוודית לחברת קבע ומאורח חיים מסורתי לחיים המותאמים לעולם המודרני. אך גם היום, כבעבר, החיים בקהילה מוכתבים על-ידי ההשתייכות המשפחתית והשבטית.

צעירים בדואים אשר מסיימים את לימודיהם בתיכון מנסים להשתלב בעולם סגור וחסר אופק תעסוקתי מעורר שאיפה או חזון. מעטים ממשיכים ללימודים אקדמיים ובודדים מתגייסים לצבא. זהותם האישית מבולבלת, הם כמעט ולא יצאו מגבול הנגב הקרוב אליהם ולא פעם הם חיים בכעס ובתסכול על העולם שסביבם. אחרי שגדלו בחברה סגורה ומסורתית, לרובם גם אין את היידע והכלים לסלול לעצמם דרך אחרת בחברה הישראלית (מוביליות חברתית).

הצורך בהכשרת מנהיגות בדואית צעירה, מוכשרת, אמיצה ומיומנת אשר תפרוץ את "מעגל הקסמים" שבו נתונה החברה הבדואית, הביא את עמותת "כוכבי המדבר" ליזום את "החממה למנהיגות ויזמות" ובתוכה את התוכנית – "נקודת מפנה", תוכנית שפותחה ע"י בית מורשה (בערבית: נוקטא תח'וול). התוכנית היא שותפות בין שתי העמותות אשר פועלות להכשרת מנהיגות בדואית צעירה בנגב.

"נקודת מפנה" הנה תוכנית תהליכית, ארוכת טווח, אשר נועדה לאתגר את חניכי החממה למנהיגות של "כוכבי המדבר" להרחיב את אופקיהם ואת מקורות ההשראה שלהם ולציידם בכלים מעשיים, כחלק מתהליך הכשרתם כמנהיגים. 

התוכנית נותנת מענה למשבר הזהות שחווים צעירים בדואים רבים לנוכח הקונפליקטים בחייהם ומעודדת אותם לפתח חזון אישי ומשותף. במהלך התוכנית פוגשים הצעירים את החברה הישראלית על כל גווניה- הם נפגשים עם מרצים מן השורה הראשונה ולומדים לקדם שיח אישי וקבוצתי, לפתח חשיבה ביקורתית ואת היכולת להתמודד ולהכיל קונפליקטים שונים כחלק מהחיים. על-ידי כך מגבשים את זהותם האישית, הבדואית, בהתאם להשקפות ולאמונות של כל אחד מהמשתתפים.

הערכים המובילים את התוכנית הם:

  • כנות.
  • סקרנות – ללמוד לשאול שאלות.
  • פתיחות.
  • ביקורתיות. 
  • קבוצה דיסקרטית לומדת.
  • קבוצה שלוקחת אחריות על הלמידה.

קהל היעד: כ- 45 צעירים בנים מהחברה הבדואית בנגב, שסיימו י"ב מכלל השבטים והיישובים בנגב. הצעירים עוברים תהליך מיון קפדני ותובעני שבודק את ההתאמה שלהם, בעיקר בהיבט של פוטנציאל מנהיגות, מוטיבציה ויכולות למידה. תהליך מיון זה מתחיל בתחילת כיתה י"ב וכולל כ- 37 בתי ספר תיכוניים.